(→‎További írások: + link A szabadpénz gyakorlati megvalósítása)
Címke: sourceedit
 
(2 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
'''A wörgli kísérlet''' egy [[alternatív gazdasági modell]], melyet 1932-ben a tiroli településen, [[Wikipedia:hu:Wörgl|Wörglben]] vezették be a rendszert a gazdasági világválság hatásainak csökkentésére. Nemcsak áruvásárlásra, szolgáltatások kifizetésére volt alkalmas, de még a települési adókat is leróhatták vele. Fedezetül a helyi takarékban elhelyezett összeg szolgált. A fizetési utalványokat havonta 1% forgásbiztosítási illetékkel kellett érvényesíteni. A Silvio Gessel német közgazdász elméletére alapozott ötlet annyira bevált, hogy számítások szerint a helyi pénz tizenháromszor gyorsabban forgott, mint a schilling (az akkori fizetőeszköz). A pénzkörforgás és ezzel a gazdasági teljesítőképesség megnőtt, a munkanélküliség csökkent. Az eredményt akkor a sajtó a ''wörgli csoda'' néven emlegette, és száz további település szerette volna bevezetni, azonban az Osztrák Nemzeti Bank betiltotta a hasonló kezdeményezéseket.
'''A wörgli kísérlet'''
 
1932-ben a tiroli településen, Wörglben vezették be a rendszert a gazdasági világválság hatásainak csökkentésére. Nemcsak áruvásárlásra, szolgáltatások kifizetésére volt alkalmas, de még a települési adókat is leróhatták vele. Fedezetül a helyi takarékban elhelyezett összeg szolgált. A fizetési utalványokat havonta 1% forgásbiztosítási illetékkel kellett érvényesíteni. A Silvio Gessel német közgazdász elméletére alapozott ötlet annyira bevált, hogy számítások szerint a helyi pénz tizenháromszor gyorsabban forgott, mint a schilling (az akkori fizetőeszköz). A pénzkörforgás és ezzel a gazdasági teljesítőképesség megnőtt, a munkanélküliség csökkent. Az eredményt akkor a sajtó a ''wörgli csoda'' néven emlegette, és száz további település szerette volna bevezetni, azonban az Osztrák Nemzeti Bank betiltotta a hasonló kezdeményezéseket.
 
   
 
'''Forrás:''' [http://hu.wikipedia.org/wiki/Freiwirtschaft Wikipédia:Freiwirtschaft]
 
'''Forrás:''' [http://hu.wikipedia.org/wiki/Freiwirtschaft Wikipédia:Freiwirtschaft]
7. sor: 6. sor:
 
* [[A Wörgli csoda]]
 
* [[A Wörgli csoda]]
 
* [[A természetes gazdasági rend]] Silvio Gessell 1916-os könyve.
 
* [[A természetes gazdasági rend]] Silvio Gessell 1916-os könyve.
  +
** [[A szabadpénz gyakorlati megvalósítása]]
 
[[Kategória:Külföldi példák]]
 
[[Kategória:Külföldi példák]]

A lap jelenlegi, 2015. április 9., 22:01-kori változata

A wörgli kísérlet egy alternatív gazdasági modell, melyet 1932-ben a tiroli településen, Wörglben vezették be a rendszert a gazdasági világválság hatásainak csökkentésére. Nemcsak áruvásárlásra, szolgáltatások kifizetésére volt alkalmas, de még a települési adókat is leróhatták vele. Fedezetül a helyi takarékban elhelyezett összeg szolgált. A fizetési utalványokat havonta 1% forgásbiztosítási illetékkel kellett érvényesíteni. A Silvio Gessel német közgazdász elméletére alapozott ötlet annyira bevált, hogy számítások szerint a helyi pénz tizenháromszor gyorsabban forgott, mint a schilling (az akkori fizetőeszköz). A pénzkörforgás és ezzel a gazdasági teljesítőképesség megnőtt, a munkanélküliség csökkent. Az eredményt akkor a sajtó a wörgli csoda néven emlegette, és száz további település szerette volna bevezetni, azonban az Osztrák Nemzeti Bank betiltotta a hasonló kezdeményezéseket.

Forrás: Wikipédia:Freiwirtschaft

További írások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.