A virtuális pénz (másként kriptovaluta) olyan közösségi pénz amely egy nyilvántartási rendszerben létezik, és az abban regisztrált vagy bejegyezett tagok számára elérhető.

Hagyományos esetben van egy felügyeleti csoport, amely a rendszert kezeli, és szabályait módosíthatja, példák az online kuponok. A magyar jogi/pénzügyi szabályozás szerint forgatható utalványnak minősülnek.


Kapcsolt csomag - blokklánc technológia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fejlett rendszerekben nincs központi nyilvántartás, mert a résztvevő számítógépek mindegyike ismeri a szabályokat és eltárolja az ügyleteket, emiatt ezek a rendszerek nem módosíthatóak, egyedül más platform-verziók kiadására van lehetőség.

  1. minden fizetési ügyletet (tranzakció) egy elosztott hálózattal kerül feldolgozásra, amely önkéntes részvétellel működő pontokból (node) áll. Monitoroz, ellenőriz és igazol.
  2. Az adott felület programja biztosítja, hogy minden fizetési tranzakció egyedi legyen. A érvényességhez elég, hogy a hálózat pontjainak több mint a fele megegyezik abban, hogy a feljegyzett ügyletek helyesek, azaz nem költötték el ugyanazt a pénzt kétszer.
  3. Az érvényesített (validált) tranzakciókat titkosítási (kriptográfiai) eljárással egy adatblokkba írják, amit hozzákapcsolnak a korábbi adatblokkokhoz. Így létrejön a közösen elfogadott és igazolt fizetési idősor, Kapcsolt csomag a blockchain.

Amennyiben a hálózati pontok 51%-a megőrzi önállóságát, az adatok integritása nincs veszélyben.

Személyhez kötött virtuális pénzek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ethereum egy virtuális pénz felület

Szabadon használható virtuális pénzek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A virtuális pénz tőzsdéken forgalomban lévő valuták napi kimutatásai alapján fogalmunk lehet az árfolyamokról és mennyiségekről: https://coinmarketcap.com/exchanges/volume/24-hour/

Virtuális pénz példák:

  • DeFi - decentralizált pénzügy - Decentralised Finance - tőzsde
  • SCN - Smart Crypto Note

Virtuális pénz tervek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források, további oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.