FANDOM


Statistics

A társadalmi egyenlőtlenség több módon is hátráltatja egy társadalom sikerességét

A társadalmi egyenlőtlenség a gazdagság és szegénység gazdasági sajátosságok miatti, személyes érdemektől független újratermelődése. Társadalmi felelősségvállalással a közjó szintje előmozdítható.

A rabszolgaság a legszélsőségesebb szegénység és társadalmi egyenlőtlenség, az emberi jogok önkényes semmibe vétele. Ekkor az egyén létfenntartásához szükséges munka mértéke a teljes idejét kitöltheti.


Leszivárgó jövedelem elve Szerkesztés

A leszivárgó gazdaság "Trickle-down economics" arra utal, hogy a gazdagabbak támogatása segíti, és jó a szegényeknek, mert a gazdagok a pénzüket úgyis másoknak adva tudják csak elkölteni.


Gazdasági mutatók Szerkesztés

A gazdasági mutatók egy nemzetgazdaság vagy gazdasági közösség fejlettségét és teljesítményét hivatottak jelezni. Gyakori vita tárgya, hogy milyen indikátorokat, vagyis folyamatokat mérjenek az összérték megállapítására.

Például a társadalmi egyenlőtlenséggel korrigálható az Emberi Fejlődés Indexe (HDI) értéke, ekkor megkapjuk az Inequality-adjusted Human Development Indexet, vagyis az IHDI-t. Ha egy társadalomban teljes az egyenlőség, akkor a HDI és az IHDI értéke megegyezik.

TED előadás - mennyire egyenlő világot szeretnének az emberek? Szerkesztés

Dan Ariely közgazdász 2015-ös TED előadása, 9 perces, magyar felirattal. A Témája: mennyire egyenlő világot szeretnének az emberek? Összevetés az elképzelttel és realitással.

TED Dan Ariely Mennyire egyenlő világot szeretnénk? (felirattal)

TED Dan Ariely Mennyire egyenlő világot szeretnénk? (felirattal)

Kapcsolódó cikkek Szerkesztés

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.