(+)
 
(Kategóriák hozzáadása)
17. sor: 17. sor:
 
== Források ==
 
== Források ==
 
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Stockfish_(chess) Stockfish (chess)]
 
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Stockfish_(chess) Stockfish (chess)]
  +
[[Kategória:Szoftver]]
  +
[[Kategória:Játék]]

A lap 2019. május 14., 08:15-kori változata

A Stockfish egy sakkprogram, mely szabad licencű és szabadon elérhető. Képességei meghaladják bármely emberi játékos lehetőségeit. 2008-ban készült az első változata, jelenleg a 10-es verziónál járnak.

A Stockfish képességei

A Program nem valódi mesterséges intelligencia, hanem előre betáplált helyzetek és tesztek alapján végzi számításait. 2019-es képességei szerint képes 512 processzormaggal, és 128 GB átmeneti tárolót is felhasználni. Jelenleg 3546 Elo pontja van, mellyel világelső (Itt van a sakkprogramok listája), további körülbelül 80 más programot megelőzve, amik szintén okosabbak bármelyemberi játékosnál (az emberi rekord 2881)

Az emberi játékosokat a szerint lehet értékelni, hogy milyen gyakorisággal lépik meg a Stockfish által ajánlott optimális lépéseket. Ennek alapján Magnus Carlsen nagymester minden idők legnagyobb játékosa - de hozzá kell tenni, hogy már ő is számítógépek segítségével edzette és fejlesztette magát.


A program fejlesztéséhez bárki beküldhet ötleteket, melynek eredményességét úgy vizsgálják, hogy egy korábbi programverzióval versenyeztetik.

A program tesztelésének segítésére kialakították a Fishtest hálózatot, ami önkéntesek által felajánlott "gépidőt" használ fel a lehető legjobb teszteléshez.Források

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.