FANDOM


A Kender sokoldalú növény. Textilipari alapanyagként és drogként ismerik, de olaja egészséges, jó fehérjeforrás, és akár kenderbeton is készíthető belőle.

A kenderről Szerkesztés

A kendertermesztés lehetőségei Magyarországon

A kendertermesztés lehetőségei Magyarországon

A kender növény egykoron oly fontos volt, és Magyarország kiemelkedő termelőnek számított világszinten, olcsó, környezetbarát, hatékony építőanyagot biztosíthat. A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére és négy hónapon belül le is lehet aratni a termést. E több ezer évig fontos ipari növényt az 1990-es évek elején fedezték fel újra külföldön. A gyorsan növő növény (a bambusz után a második leggyorsabban), mely nem igényel vegyszeres kezelést, illetve könnyen és gazdaságosan termeszthető. Egyetlen hektár ipari kender elegendő egy átlagos családi ház felépítésére.

A kenderolaj Szerkesztés

A kender, vagyis marihuána, vagy az abból egyszerű kivonással készült termék esetén az összetétel (némileg) nemesítéssel befolyásolható: újabban elterjedten kenderolaj előállítására használt, CBD-ben dús, THC-ban szegény változatok.

A kannabikromén (CBC) gyulladáscsökkentő hatása miatt ismert. A kannabigerol (CBG) hatásait, amely sok kendermintában jelentős mennyiségben van jelen, alig ismerjük – és ugyanez a helyzet azzal a több mint 100 kannabinoiddal (kender hatóanyaggal), amelyet eddig kimutattak a növényből. Ezek szerkezetileg rokon vegyületek, hatásaik részben hasonlóak, de esetenként nagyon is eltérőek lehetnek. Ha részleteiben sikerül megismerni egy vegyület hatásait, akkor az tiszta formában gyógyszerként forgalomba kerülhet – amint az a THC esetén meg is történt.

Magyar példák Szerkesztés

Források, további olvasnivaló Szerkesztés

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.