FANDOM


Kanapeszorf
A Kanapészörf vagy eredeti angol nevén couchsurfing az Ajándékgazdaság egy modern megnyilvánulása.

Egy közösségi utazási iroda, aminek segítségével a vállalkozó kedvű fiatalok a kiválasztott célhoz való odajutáson kívül szinte minden részét megszervezhetik nyaralásuknak az ott élő helyiek közbenjárásával.

Működése Szerkesztés

A BeWelcome, a Hospitality Club és az ezeket magasan túlszárnyaló Couchsurfing oldalak azért jöttek létre, hogy külföldre utazó embereknek segítsenek megismerkedni helyiekkel a kölcsönösség és vendégszeretet jegyében.

Az ingyenes közösségi oldalakon egyszerű a regisztráció, és a világ szinte bármely pontján találhatsz már kanapészörfösöket, akik felajánlanak egy ágyat, matracot vagy kinyitható kanapét a pár éjszakára odalátogató külföldieknek. Az ingyenes szállás csupán egy a rengeteg előnyből, amit a kanapészörföléssel nyerhetsz: ugyanis ha ezt választod, egy helyi szemszögéből ismerheted meg a város legtutibb látnivalóit, eldugott bolhapiacait, észrevehetetlen kiskocsmáit és a legjobb bulikat, amiről csak az ott lakók tudnak, és tuti nincs a turistakönyvekben.

Megbízhatóság Szerkesztés

A rendszer nem csak hogy bátorítja, hanem kötelező véleményt adni az utazásokról, hogy ezzel segítsük a többieket, és minél előbb kiszűrjék a trükközőket.

Első hallásra nyilván rizikósnak tűnik az egész, hiszen ki tudja, hogy tényleg olyan jó fejek-e, mint ahogy a levélből kiderült. Vajon nem egy lepattant helyen van-e a szállás, vajon nem vernek-e át? A szkepticizmusról annyit, hogy a valamelyik heti statisztikákat böngészve egy olyan adatra leltem, miszerint az ezt megelőző 7 napban 13 500 pozitív vagy extrémen pozitív visszajelzés érkezett és mindössze 22 negatív. Elméletileg tehát 613 ismerkedés kell ahhoz, hogy biztosan megszívjuk egyszer.

Személyes beszámolók Szerkesztés

Források, részletek Szerkesztés

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.