(+)
 
(Kategóriák hozzáadása)
7. sor: 7. sor:
 
== Forrás ==
 
== Forrás ==
 
* [https://www.libri.hu/konyv/gene_sharp.diktaturabol-demokraciaba.html Libri könyvajánló]
 
* [https://www.libri.hu/konyv/gene_sharp.diktaturabol-demokraciaba.html Libri könyvajánló]
  +
[[Kategória:Szakirodalom]]

A lap 2020. február 23., 00:28-kori változata

Gene Sharp massachusettsi politológia-professzor 1993-ban felvázolt egy tervezetet az elnyomó rezsimekkel szembeni erőszakmentes ellenállásra.

Ez a tömör, inspiráló és rendkívül világos írás a diktatúrákkal szembeni erőszakmentes ellenállás 198 különféle módját sorolja fel - ilyen például a bojkott, az állampolgári engedetlenség, a munkabeszüntetés, az ülő-, éhség- és egyéb sztrájkok, a bankbetétek kivonása stb. A könyv az addig alig ismert Sharpot a világ legkeresettebb elemzőjévé tette a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni ellenállás területén, és több alkalommal jelölték Nobel-békedíjra. 2012-ben elnyerte az "alternatív Nobel-díjként" emlegetett Right Livelihood Award-ot.

A világszerte szabadon publikálhatóvá tett írás fordításban, fénymásolatban bejárta az autokratikus rendszereket Irántól Venezueláig (mindkét országban az állam ellenségévé nyilvánították Sharpot), Szerbiától Afganisztánon és Kínán át Egyiptomig és Szíriáig, s mindenütt az ellenzék legfőbb útmutatója lett. Olyan mozgalmaknak adott ösztönzést, mint a Milosevics-ellenes Otpor!, az Arab Tavasz, az ukrajnai narancsos forradalom, vagy az amerikai eredetű Occupy.

Forrás

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.