(+)
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
Az '''gazdagodó közlegelő''' kifejezést a közgazdaságtanban [[Wikipedia:hu:a közlegelők tragédiája|a közlegelők tragédiája]] ellentéteként használják. Ebben a helyzetben az egyének vagy [[közösség]]ek az adott területen - mindenki előnyére - egyértelműen hozzájárulnak a társadalmi jólét növeléséhez / bővítéséhez saját erőfeszítéseikkel, ahelyett hogy az erőforrásokat saját céljaikra használnák fel.
+
Az '''gazdagodó közlegelő''' kifejezést a közgazdaságtanban [[Wikipedia:hu:a közlegelők tragédiája|a közlegelők tragédiája]] ellentéteként használják. Ebben a helyzetben az egyének vagy [[közösség]]ek az adott területen - mindenki előnyére - egyértelműen hozzájárulnak a társadalmi jólét és [[javak]] növeléséhez / bővítéséhez saját erőfeszítéseikkel, ahelyett hogy az erőforrásokat saját céljaikra használnák fel.
 
A jelenség további elnevezései a „közlegelők komédiája” vagy „inverz közlegelő”
 
A jelenség további elnevezései a „közlegelők komédiája” vagy „inverz közlegelő”
   
15. sor: 15. sor:
 
* [[Tudományos kutatás]]
 
* [[Tudományos kutatás]]
 
* [[ajándék]], [[kölcsönösség]]
 
* [[ajándék]], [[kölcsönösség]]
  +
* [[Spiráldinamika]] - egyéni szemlélet a határtalanság, [[tartós siker]] irányába
   
 
== Jegyzetek ==
 
== Jegyzetek ==

A lap 2020. május 6., 18:37-kori változata

Az gazdagodó közlegelő kifejezést a közgazdaságtanban a közlegelők tragédiája ellentéteként használják. Ebben a helyzetben az egyének vagy közösségek az adott területen - mindenki előnyére - egyértelműen hozzájárulnak a társadalmi jólét és javak növeléséhez / bővítéséhez saját erőfeszítéseikkel, ahelyett hogy az erőforrásokat saját céljaikra használnák fel. A jelenség további elnevezései a „közlegelők komédiája” vagy „inverz közlegelő”

[1] vagy „közlegelők bőségszaruja”. [2]

"Érdemes tenni a szélesebb közösségért. Nem csak a parttalan viták megelőzésére, hanem ami mindenkinek jó, azt minden egyes tagot segíti és erősíti." A valóban közös célok felkutatása és megtalálása a folyamatosan aktuális kulcskérdés.

A Fenntartható fejlődés elvei gátat szabnak a mértéktelen gazdagodásnak.

Példák

Jegyzetek

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.