a
Címke: sourceedit
1. sor: 1. sor:
Az '''gazdagodó közlegelő''' kifejezést a közgazdaságtanban [[Wikipedia:hu:a közlegelők tragédiája|a közlegelők tragédiája]] ellentéteként használják. Ebben a helyzetben az egyének vagy [[közösség]]ek egy bizonyos területen egyértelműen hozzájárulnak a társadalmi jólét növeléséhez / bővítéséhez saját erőfeszítéseikkel, ahelyett hogy az erőforrásokat saját céljaikra használnák fel. Az gazdagodó közlegelő egyik példája a [[Linux]] operációs rendszer, vagy maga a [[Wikipedia:hu:Kezdőlap|Magyar Wikipédia]].
+
Az '''gazdagodó közlegelő''' kifejezést a közgazdaságtanban [[Wikipedia:hu:a közlegelők tragédiája|a közlegelők tragédiája]] ellentéteként használják. Ebben a helyzetben az egyének vagy [[közösség]]ek egy bizonyos területen egyértelműen hozzájárulnak a társadalmi jólét növeléséhez / bővítéséhez saját erőfeszítéseikkel, ahelyett hogy az erőforrásokat saját céljaikra használnák fel.
  +
A jelenség további elnevezései a „közlegelők komédiája” vagy „inverz közlegelő”
   
A jelenség további elnevezései a „közlegelők komédiája” vagy „inverz közlegelő”<ref>[http://digitalcommons.law.yale.edu/fss_papers/1828/ The Comedy of the Commons: Commerce, Custom, and Inherently Public Property]</ref> vagy „közlegelők bőségszaruja”. <ref> [http://bricklin.com/cornucopia.htm Dan Bricklin: The Cornucopia of the Commons: How to get volunteer labor]</ref>
+
<ref>[http://digitalcommons.law.yale.edu/fss_papers/1828/ The Comedy of the Commons: Commerce, Custom, and Inherently Public Property]</ref> vagy „közlegelők bőségszaruja”. <ref> [http://bricklin.com/cornucopia.htm Dan Bricklin: The Cornucopia of the Commons: How to get volunteer labor]</ref>
   
 
A [[Fenntartható fejlődés]] elvei gátat szabnak a mértéktelen gazdagodásnak.
 
A [[Fenntartható fejlődés]] elvei gátat szabnak a mértéktelen gazdagodásnak.
   
  +
== Példák ==
  +
*Az gazdagodó közlegelő egyik példája a [[Linux]] operációs rendszer, amelymegkötések nélkül alakítható is, mivel a forráskódja nyilvános.
  +
*maga a [[Wikipedia:hu:Kezdőlap|Magyar Wikipédia]], az emberiség szabadon használható tudástára.
  +
* [https://pixabay.com/ Pixabay] - Több mint 430 000 ingyenes fotó, vektoros és művészi illusztráció
 
== Jegyzetek ==
 
== Jegyzetek ==
 
* [http://oreilly.com/catalog/cathbazpaper/chapter/ch05.html Eric S. Raymond: The Cathedral and the Bazaar]
 
* [http://oreilly.com/catalog/cathbazpaper/chapter/ch05.html Eric S. Raymond: The Cathedral and the Bazaar]

A lap 2015. augusztus 15., 16:47-kori változata

Az gazdagodó közlegelő kifejezést a közgazdaságtanban a közlegelők tragédiája ellentéteként használják. Ebben a helyzetben az egyének vagy közösségek egy bizonyos területen egyértelműen hozzájárulnak a társadalmi jólét növeléséhez / bővítéséhez saját erőfeszítéseikkel, ahelyett hogy az erőforrásokat saját céljaikra használnák fel. A jelenség további elnevezései a „közlegelők komédiája” vagy „inverz közlegelő”

[1] vagy „közlegelők bőségszaruja”. [2]

A Fenntartható fejlődés elvei gátat szabnak a mértéktelen gazdagodásnak.

Példák

  • Az gazdagodó közlegelő egyik példája a Linux operációs rendszer, amelymegkötések nélkül alakítható is, mivel a forráskódja nyilvános.
  • maga a Magyar Wikipédia, az emberiség szabadon használható tudástára.
  • Pixabay - Több mint 430 000 ingyenes fotó, vektoros és művészi illusztráció

Jegyzetek

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.