FANDOM


A blokklánc (angolul blockchain) egy adattárolási módszer, melyet napjaink virtuális pénzei elosztott adatbázisukhoz használnak. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és a gépek folyamatos teljesítmény tesztelése (proof-of-work) adja.
The money is better on the top layers...

A fenntartás jutalma a virtuális pénz, például Bitcoin

A blokkláncok folytonosságának fenntartása a szükséges számítások elvégzésével történik, ilyen például a bitcoin bányászat.


A blokklánc áttekintése Szerkesztés

A blokklánc alapvetően egy felhasználók közötti (közvetlenül kapcsolt, peer-to-peer, P2P), megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális könyvelés, ha úgy tetszik, amely egy minden használó előtt egységes, aktuális tranzakciós listát tartalmaz. Ezek a blokklánc-technológia alapú rendszerek, pl. Ethereum képesek lehetnek arra, hogy egyéni felhasználók az interneten keresztül bármilyen értéket (például pénzt, értékpapírt, ingatlant) átruházzanak egymásra, vagy bármilyen dokumentumot, szerződést létrehozzanak egymás között. Mindezt harmadik fél közreműködése nélkül, bizalmasan, biztonságosan, automatizáltan és közel valós időben.

A blokklánc technológia előnyei, fő jellemzői Szerkesztés

  • A megosztott adatnyilvántartó rendszernek köszönhetően a blokkláncban lévő tranzakciós adatok visszamenőlegesen megmásíthatatlanok, így alkalmazása adatbiztonsági szempontból kedvező.
  • A decentralizált blokklánc-adatbázisról minden felhasználó rendelkezik egy másolattal, így a rendszer mind az informatikai, mind a fizikai támadásokkal szemben sokkálló.
  • A szereplők közti közvetlen és automatizált jóváhagyási folyamat jelentős egyszerűsítést és megtakarítást eredményezhet: a tranzakció a korábbi átfutási idő töredéke alatt megtörténhet, a tranzakciós költségek pedig mérsékelhetőek a közvetítő szerepének csökkentésével.
Blokklánc, érthetően! (DonTapscott)

Blokklánc, érthetően! (DonTapscott)

  • A blokklánc sajátosságai miatt a felhasználók személyazonossága szinte nem, vagy csak komoly erőfeszítések árán visszakövethető.
  • Mivel a blokklánc lehetőséget nyújt az informatikai rendszerek közti interoperabilitásra, alkalmazásával egyszerűsödhet az információmegosztás, valamint csökkenthetőek a rendszerintegrációs költségek is.


Blokkrács és blokksaláta Szerkesztés

A blokkrács modellben az utalások teljesen költségmentesek, viszont a csomópontok jutalmazása szükséges. Napi kifizetést proof-or-work modellel működő bányászathoz hasonlóan – aki folyamatosan üzemben tart egy csomópontként funkcionáló gépet a rendszer kiszolgálása érdekében.

További részletek, források Szerkesztés

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.