(+)
(+)
1. sor: 1. sor:
Az '''amőba játék''' - a [[helyzetfelismerő képesség]] fontosságára hívja fel a figyelmet.
+
Az '''amőba játék''' - a [[helyzetfelismerő képesség]] fontosságára hívja fel a figyelmet. [[Készségfejlesztő Internetes játékok|Készségfejlesztő Internetes játék]]
 
 
Az amőba játékot eredetileg kockás lapon, vagyis a matematika füzetben játszották, de mostanra több webes alkalmazás és felület tartalmazza.
 
Az amőba játékot eredetileg kockás lapon, vagyis a matematika füzetben játszották, de mostanra több webes alkalmazás és felület tartalmazza.
   
Professzionális változata a [https://hu.wikipedia.org/wiki/Rendzsu Rendzsu]
+
Professzionális változata a [https://hu.wikipedia.org/wiki/Rendzsu Rendzsu].
   
 
== Az amőba név eredete és további elnevezések ==
 
== Az amőba név eredete és további elnevezések ==

A lap 2019. december 14., 00:49-kori változata

Az amőba játék - a helyzetfelismerő képesség fontosságára hívja fel a figyelmet. Készségfejlesztő Internetes játék Az amőba játékot eredetileg kockás lapon, vagyis a matematika füzetben játszották, de mostanra több webes alkalmazás és felület tartalmazza.

Professzionális változata a Rendzsu.

Az amőba név eredete és további elnevezések

A játék első változatai már több mint négy évezrede léteznek szerte a világon. A játékot a Go táblán játszva Gomoku-nak nevezik.

Ennek a játéknak egyébként nincs nemzetközi neve, amelyet minden országban ismernek. Angolul általában „Five in a Row”-nak nevezik, ami magyarra fordítva annyit jelent „Öt egy sorban”. Magyarul is van egy hasonló neve, sokan ismerik a játékot Ötödölő néven.

Egy másik angol elnevezés a Tic-Tac-Toe, de azt általában egy olyan verzióra használják, ahol a pálya mérete mindössze 3x3 és 3 bábút kell kirakni. Ez a játék elég kevés hasonlóságot mutat az eredeti Amőbával, ugyanis roppant egyszerű. Könnyedén belátható, hogy aki a Tic-Tac-Toe-ban kezd és középre teszi a bábút, az egyszerűen elérheti, hogy biztosan ne veszítsen.

Az amőba kifejezésnek valószínűleg az a magyarázata, hogy a játék diákok körében vált népszerűvé és kockás papíron játszották. Amikor vége lett a játéknak, akkor ugyanazon a papíron új játékot kezdtek, de az előzőt körberajzolták, hogy ne zavarja az új játékot. Ezek a körberajzolt befejezett Gomoku csaták pont úgy néznek ki, mint egy-egy amőba.Források

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.