FANDOM


Agymosás, manipuláció - hogyan lehetséges hogy felnőtt embereket állandósítva befolyásoljanak? Feltehetően az oktatás, képzettségük nem készítette fel őket egy önszabályozó, emberközpontú társadalom fenntartására.

Businesswoman

Sokrétű tudás a manipuláció ellen

Amennyiben egyszerű, mindennapjaidban használható tanácsokat szeretnél, olvasd el ezeket:

A továbbiakban a hosszú távú megoldásban érintettek és érdekeltek számára egy módszer-gyűjtemény olvasható:

A SZÓCIKK FEJLESZTÉS ALATT, a gondolataid alul - regisztráció nélkül is - a kommentekben megteheted!

Logika Szerkesztés

A Logika az ok-okozat összefüggések és viszonyok felismerésének, megértésének képessége. A logikus gondolkozás nem veleszületett képesség, mivel az emberi agy az utánzásos-asszociációs módszerrel a korábbi sikeres módszereket ismétli. Ide tartozik a komplex gondolkozás és a helyzetfelismerő képesség.

Vitakultúra Szerkesztés

A Vitakultúra megtanít arra hogy egy ügy szempontjai megfelelően legyenek megvitatva. Ennek eredményeképpen minden résztvevő tapasztalatokkal, helyzetismerettel és érvekkel (mémekel) gazdagabban fejezi be a folyamatot. A megfelelő vita során az indulatok nem válnak erőszakossá, azokat érvelés során feloldják.

Memetika Szerkesztés

A memetika a gondolati egységek felismerése, viselkedésük meghatározása és kezelésüknek a képessége.

A reklám, propaganda felismerése Szerkesztés

Amikor egyetlen közlő vagy ismeretforrás teljeskörű és/vagy megkérdőjelezhetetlen állításokat ad, az legyen gyanús. Keressünk többféle, egymástól független, lehetőleg. közvetlen forrásokat. részletek: reklám, Propaganda-blokkoló ellenőrzőlista

Közösségi terek Szerkesztés

Közösségi terek fenntartása és létesítése: Kultúrházak, kávézók, klubok, közösségi kertek, játszótér, közparkok ahol az emberek találkozhatnak és szabadon beszélhetnek. A Slow mozgalom szinte minden aktivitásához tartozik ilyen.

Közösségi média Szerkesztés

Ami régebben a közösségi tereken, vagyis fórumokon volt lehetséges, napjainkra a kommunikáció fejlődésével számtalan lehetőség van arra, hogy ismereteinket, értesüléseinket megosszuk, és közösen, erőteljes megoldást találjunk rá. Fontos, hogy többféle felületet is használjunk egyszerre, hisz nem tudható, hogy melyik, mikor fog leállni vagy korlátozások alá kerülni. Részletek: E-demokrácia, Netpolgár felület

Demokrácia technikák, politológia Szerkesztés

A társadalomnak, emberi közösségeknek megvannak az alapvető viselkedési formái. Például közösségi döntések, közügyekre pénzgyűjtés, kisajátítása, stb. Ezek folyamatával, lehetőségeivel érdemes tisztában lenni, pl dönteni lehet titkos vagy nyílt szavazással, de képviselővel és kompromisszumosan, koncenzusosan vagy közfelkiáltással is. Minden formának megvan az előnye és gyengeségei is. Aki ezeket ismeri, érdekérvényesítési előnyre tehet szert - emiatt érdemes vele foglalkozni. Részletek: Demokrácia technikák

Vezetési ismeretek Szerkesztés

A társadalom működtetéséhez emberek csoportjai szerezeteket alkotnak, melyben feladatokat és funkciókat látnak el. Minden pozíciónak megvannak a kötelességi, jogosultsági és felelősségi körei, irányítói és irányítottjai. Aki emberek munkáját képes összehangolni az megérti és előnyösen befolyásolhatja a rendszerek működését. Részletek: Vezetői Eredményességi Módszer Jegyzetek

Független szervezetek Szerkesztés

Kiscsoport

Önszervezés

Valódi szakértői kormányzás, vagyis szakmai és civil felügyeletek fenntartása és létrehozása, hogy az emberi hibákból és gyengeségekből adódó rossz intézkedések és visszaélések a legkisebb mértékben forduljanak elő. További formák: önkormányzati bizottságok, nyitott projektszervezetek, békéltető testületek, stb.

Független médiumok Szerkesztés

Helyi rádió, oknyomozó újságírás... Demokratikus alkotmányban garantált jogokkal. A hivatásos újságírók mint az ombudsman, vagy leleplező "whistleblower" rendelkezzen különleges jogokkal, munkájukat támogatni szükséges.

A mobil eszközökkel könnyű videót készíteni - dokumentálni és bizonyítani eseményeket és álhíreket. Gyakorold a videó és fénykép készítést és feltöltést többféle felületre.

Saját újságok létrehozása és ilyenek terjesztése is lehetséges.

Pszichológiai ismeretek Szerkesztés

Részletek:

Önképzés, nyelvtanulás Szerkesztés

Nyitottság, élethosszig tartó tanulás

Jogi, diplomáciai ismeretek Szerkesztés

Emberi jogok, önszerveződés, szövetkezés, összefogás. Ezek ismerősek ugye? Viszont hogy hatékonyan működjön küldötteket kell állítani, elő kell készíteni az együttműködést, megfelelő tájékoztatókat kell összeállítani, és időben eljuttatni.

Közéleti aktivitás Szerkesztés

Kapcsolati tőke, baráti közösségek Szerkesztés

Emberi értékek, lokalizáció

Kapcsolódó írások Szerkesztés

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.